Mūsų maistas šiandien labai įvairus. Valgome vaisius, daržoves, mėsą, sūrį, varškę ir daugelį kitų produktų. Visi jie reikalingi ir svarbūs žmogaus organizmui.Tik vienus mėgstame labiau, o kitus mažiau.
Augančiam organizmui labai svarbus pienas. Tai visavertis maisto produktas, turtingas mineralinėmis medžiagomis, vitaminais A, D ir B, jame gausu kalcio, aminorūgščių, tarp jų yra tokių, kurių organizmas pats negamina – tai nepakeičiamos aminorūgštys. Jų turime gauti su maistu.
Pienas teikia svarbiausias maistines medžiagas naujagimiams iki kol jie gali maitintis kitokiu maistu.
Šviečiamosios gyvulininkystės užsiėmimų metu mokiniai susipažino su karvės pieno sudėtimi, fizinėmis ir cheminėmis savybėmis, reikšme, skonio ir kvapo tyrimais.
Mokiniai sužinojo, kad pienas turi apie 100 įvairių medžiagų. Riebiausias buivolės, avies ir ožkos pienas, baltymų daugiausia turi elnės, avies, buivolės pienas.
Žmogaus organizmas įsisavina apie 96 – 98 proc. karvės pieno baltymų. Pienas ir jo produktai reikalingi organizmui augti ir vystytis, ląstelėms atsinaujinti, energijai gauti. Dėl kalcio stokos deformuojasi kaulai, sulėtėja augimas. Rekomenduojama paros norma paaugliams apie 1000 mg. Pienas nederinamas su kitais maisto produktais, jis geriamas 1 -1,5 val po valgio.
Mokiniai susipažino su pieno produktų gamyba, aptarė pieno kelią į parduotuves, sprendė knygutėse užduotis.
Šis užsiėmimas pagilino mokinių sveikos mitybos žinias, suteikė galimybę įvertinti ekologiškų pieno produktų reikšmę žmogaus organizmui.